Mazini stresu

Oskars Priede, July 15, 2015

Ja man būtu jāietver visu manu klientu pieprasījumi saistībā ar maniem pakalpojumiem tikai divos vārdos, tie būtu “samazināt stresu”. Mana parastā atbilde varētu skanēt apmēram tā –  “Labi, mēs varam to darīt, bet kas vainas stresam..?”

 

Tomēr apskatīsim šo jautājumu tuvāk. Patiesībā tas nav stress, no kā cilvēki vēlas izvairīties publiskas runas laikā. Nevēlamās ir stresa un uztraukuma pazīmes, kas tiek pārraidītas auditorijai. Runātāji nevēlas parādīt savas patiesās emocijas, tieši pretēji – tie vēlas sūtīt pārliecinātības un kompetences signālus.

 

Zinot to, ka auditorija burtiski lasa runātāja ķermeņa valodu un tādējādi arī tā emocijas, varētu domāt, ka ir pietiekami, ja runātājs kontrolē savu stāju, žestus, balss toni un acu kontaktu, lai tiktu pārraidīti pareizie signāli. Tiesa, taču tas nebūt nav vienkārši.

Lieta tāda, ka ir ļoti grūti viltot ķermeņa valodu, jo to nekontrolē mūsu prāts. Ķermeņa valodu vada emocijas. Tātad, secinājums ir ļoti vienkāršs – kontrolē savas emocijas un tādejādi arī ķermeņa valodu.

 

Daži padomi par šo:

 

1) Veidojiet iekšējo dialogu.

Ja jūtiet uztraukumu un stresu pirms jūsu runas, izveidojiet nelielu iekšējo dialogu ar sevi, piemēram: “Es jūtu, tas ir stress, tās ir bailes. Jā, tas ir normāli. Tā tam vajadzētu būt.. Tomēr kāpēc tā ir? Jo es jūtos atbildīgs par manas runas rezultātu. Ir cilvēki, kuri tērēs savu dārgo laiku, klausoties manī. Būtu dīvaini, ja man būtu vienalga par to. Tātad, stress ir labs. Un kāda gan vaina šim trauksmes stāvoklim manī?”

 

2) Esiet liels.

Šis padoms iespējams liksies savāds, taču tas varētu mainīt jūsu dzīvi. Nopietni. Tātad, pirms došanās uz savu publisko runu vai svarīgu tikšanos, ieplānojiet savu ceļu caur labierīcībām vai citām telpām, kur variet būt viens, un padariet sevi lielu spoguļa priekšā minūti vai divas. Stāviet stingri uz savām kājām, taisnu muguru, ar plaukstām uz gurniem. Izveidojiet acu kontaktu ar sevi. Tā, ka esat liels. Liels! Nepieciešams daudz telpas, lai jūs ietilptu. Tas darbojas brīnišķīgā veidā, jo ne tikai emocijas kontrolē jūsu ķermeņa valodu. Īpašas, specifiskas ķermeņa pozīcijas reāli ietekmē emocijas, kas savukārt definē to, ko jūsu ķermenis “runā”. Pamēģiniet!

 

3) Neelpojiet.

Pēdējās minūtes pirms jūsu prezentācijas/uzrunas jūs, visticamāk, sajutīsiet savu sirdi auļojam. Tā ir nepatīkama fiziska sajūta, galvenokārt tāpēc, ka jums šķiet, ka esat bezpalīdzīgs, ka nevarat to ietekmēt un ar prātu sevi nomierināt. Jūs ar to neko nevarat darīt. Vai tomēr varat? Jūs esat telpā, kurā notiks jūsu uzruna un kurā atrodas arī citi cilvēki, tāpēc nav iespēju lietot fiziskus stresa samazināšanas vingrinājumus. Tomēr ir vingrinājums, kuru jūs varat veikt tā, ka neviens to nepamana: viegli ieelpojiet, aizturiet elpu apmēram 10-15 sekundes, un izelpojiet. Elpojiet normāli kādu mirkli un tad atkal aizturiet elpu. Atkārtojiet šo apmēram 5 reizes pēc kārtas, un jūs ievērosiet, ka jūsu sirds sāk sisties lēnākā ritmā. Jūs sajutīsities tā it kā esat atguvis kontroli pār savu ķermeni. Vai vēlaties vēl efektīvāku šī vingrinājuma versiju? Izelpojiet pirmkārt, aizturiet elpu uz 10-15 sekundēm, un tikai tad ieelpojiet (šis būtu jāizmēģina iepriekš). Veiciet vairākus atkārtojumus, īsos starplaikos elpojot normāli.

Es domāju, ka, lasot šo, jūs nojaušat, kāpēc tas darbojas. Jūsu ķermenis identificē skābekļa deficītu un smadzenes raida signālus sirdij, lai tā samazinātu asinsrites ātrumu, tādejādi taupot vērtīgo resursu. Vienkārši. Nostrādā vienmēr.

 

Es ceru, ka šie daži padomi palīdzēs jums atgūt kontroli un runāt pārliecinoši. Un atcerieties – jūsu idejas ir lielas, jūs esat liels!

Atpakaļ uz blogu